Jumaat, 25 September 2009

raya owh raya~

selamat hari raya kepada kamu....kepada semua sahabat2, ampun dan maaf dipinta atas segala kesalahan dan kesilapan yg dilakukan samaada sngaja atau tidak...rasenya masih belum terlambat untuk mengucapkannya...kita kn orang malaysia berbangsa melayu...kita raye sebulan...hari ni br raye ke 6...satu benda yg berbeza...melayu dan arab...walaupun kita xdpt beraya kt mesia, tapi raye kita tetap meriah....macam raye kt mesia je...inilah melayu....semangat beraya masih ada walaupun berjauhan di perantuan...mesir, uk, ukrine, rusia, jepun, jordan sume same....bile raye berbaju warna warni, bersampin, berjubah...berbeza dgn arabianz....mereka hanya berbaju raye stail mereka...seperti hari2 biasa...

perkara paling best hari raya ialah makan...bak kata pakcik astro..mcm2 ada...rendang, nasi impit, lontong, satay, kuih raye...sumenye made in mesia..lemang pn ada w/pn gambar sahaja...bile cerita bab mkn, sume tempat buat open house...mmg best dpt mkn free...dpt save budget skit bulan ni...pagi petang siang mlm ada org support mkn...huhu~ sape2 yg nk buat open house lps nih silalah jemput saya...kita boleh mengeratkan silaturrahim sesama kita...btl x??

ziarah menziarahi kn amalan mulia...blh jumpa kwn2 lame yg da lame xjmp...dan juga blh jmp kwn2 yg xpenah kita jmp dan juga xpenah knl sblm nih...ni kes main ikut je member g umah kwn die sbb nk mkn free...erk..niat pn da xbtl...xpatut2...

g umah org pn, jgn kita lupa adab2 yg islam ajar dlm bab ziarah umah org nih...jgn main msk umah org ske hati je tnp izin tuan die pastu buat slumber je mkn...buat muka xbersalah...pas mkn lak lepak lame2 kt umah org...xelok tu...menyusahkn tuan umah...bende ni xde la haram hukum die, tapi menyalahi adab2 islam..dalam quran ada cita bab nih...rujuk surah an-nur...

jadi sahabat sume...lps puas mkn2 time raye nih jgn lak kite lupa utk puasa enam...pahala bagi sape2 yg puasa enam hari bulan syawal ni same dgn pahala puasa setahun...byk tu...itu belum lg diganda2kn dgn pahala2 yg lain...huhu~ nmpk gaya mcm xde can utk msk neraka...tapi kite kne igt...kite xkn msk syurga dgn amalan kite...kite hanya dpt msk syurga dgn rahmat dari tuhan...sama2 la kite teruskn amalan2 yg kite buat mase bulan ramadhan haritu time syawal ni...sbb kite x beribadat utk ramadhan saje...kite beribadat utk tuhan bulan ramadhan...byk benda2 sunat yg blh kite buat bulan syawal ni...antaranya ialah kawin bulan syawal...nabi kawin dgn aisyah bln syawal kn?? erk...selamat berkahwin~



1 ulasan:

Cinta Agung berkata...

Selamat Hari Raya...maaf zahir dan batin